Direcţia Judeţeană pentru Cultură Sibiu, în colaborare cu Arhivele Naţionale Sibiu şi Mitropolia Ardealului, a vernisat, în data de 4 decembrie 2017, expoziţia 1918 la Sibiu. Memoria patrimoniului cultural sibian, expoziţie care ilustrează câteva repere istorice ale oraşului Sibiu legate de momentul Marii Uniri de la 1918. Expoziţia cuprinde 12 tablouri ilustrând 12 clădiri, semnificative în istoria Sibiului prin rolul jucat acum 100 de ani, câteva troiţe din Mărginimea Sibiului şi câteva modele de restaurare a bisericilor din Mărginimea Sibiului realizate de Liviu Ciungan. În intervenţiile rostite de cei prezenţi la deschiderea expoziţiei s-a pus accentul pe problema clădirilor care şi-au pierdut din valoarea istorică din cauza funcţiunii pe care o au acum, unele dintre ele – spre exemplu sediul Consiliul Diligent de la 1918, astăzi fast-food – şi pe importanţa jertfei eroilor la 1918. Ovidiu Calborean, specialist în cadrul Direcţiei pentru Cultură, a făcut o prezentare a tehnicilor de conservare a monumentelor, însoţită de imagini de epocă şi imagini actuale pentru a arăta cum s-a păstrat memoria acestor clădiri.
Cu acelaşi prilej părintele Constantin Necula, profesor al Facultăţii de Teologie „Andrei Şaguna” din Sibiu, a susţinut conferinţa cu tema 2018, anul unei generaţii memorabile.
Constantin Necula a vorbit despre personalităţile care au jucat un rol însemnat în Unire, despre rolul diplomaţiei Bisericii în Marea Unire, despre marii cărturari care au avut activat la 1918. A mai vorbit despre faptul că la 100 de ani de la Marea Unire, România încă îşi caută ritmul şi că trebuie să rămânem uniţi azi, deoarece ne-a fost atât de greu să ne unim.
Leave a Comment