Localitatea: AGNITA
Adresa: AGNITA
ORASUL AGNITA
Localizare
Este asezat în centrul geografic al tarii, pe cursul mediu al Vaii Hârtibaciului, afluent al Cibinului. Se gaseste la convergenta drumurilor ce leaga Valea Târnavelor de Tara Oltului. De Sibiu, Agnita este legata printr-o sosea asfaltata si o cale ferata îngusta deosebit de pitoreasca construita în 1910.
Scurt istoric
Pe raza localitatii exista vestigii din preistorie, din vremea dacilor si din epoca romana. Prima atestare documentara este din 1280 cu denumirea de Sancta Agatha.
Si Agnita a reprezentat o zona de colonizare saseaca, localitatea facând parte din scaunul Cincu. La 1376 primeste dreptul de a tine târg. Iancu de Hunedoara poposeste aici la 1448 si ordona fortificarea bisericii – cetate.
Treptat localitatea a evoluat spre un statut orasenesc, prin dezvoltarea mestesugurilor si organizarea lor în bresle. La 24 februarie 1600 este consemnata prezenta în Agnita a lui Mihai Viteazul.
În 1488 localitatea avea 187 gospodarii si 935 locuitori, în 1765 – 1058 locuitori, în 1880 – 3175, iar în prezent – 12.281 locuitori.
Prima scoala este atestata documentar în secolul al XV-lea, în 1866 s-a construit local propriu pentru scoala româneasca, în 1864 s-a înfiintat prima banca. Din secolul trecut activeaza în Agnita un vestit cor românesc.
Obiective cultural – turistice:
Biserica fortificata. Are trei nave si patru portaluri cu ancadramente din piatra. În secolele XV – XVI a suferit modificari, fin întarita cu o incinta fortificata din care se mai pastreaza Turnul clopotnita cu o galerie în partea superioara, Turnul croitorilor, încorporat în cladirea scolii, Turnul cizmarilor, Turnul dogarilor si Turnul slaninelor, folosit pentru pastrarea acestora de catre comunitate.
Biserica fortificata Biserica fortificata
Muzeul Vaii Hârtibaciului. A fost organizat în 1957. si dispune de doua sectii: istorie locala si etnografie ilustrând zona Vaii Hârtibaciului.
Biserica ortodoxa cu hramul Sfântul Nicolae. A fost construita în stil bizantin între 1795 si 1797 de negustorii brasoveni Dumitru Ovghidan si Radu Bogdan. Interiorul a fost pictat în fesca de fratii Green din Sasaus. Este monument de arhitectura.
Biserica din Ruja Biserica fortificata
© 2016 DIRECȚIA JUDEȚEANĂ PENTRU CULTURĂ SIBIU.TOATE DREPTURILE REZERVATE.
Leave a Comment