Localitatea: CISNADIE
Adresa: CISNADIE
Scurt istoric
Cadrul natural propice a favorizat locuirea zonei din timpuri stravechi. (Urme ale civilizatiei bronzului, tezaure monetare grecesti, urme ale civilizatiei dacice si romane). Prima atestare documentara a localitatii este din 1204 si este legata de asezarea pe actuala vatra a orasului a colonistilor sasi. Ei au edificat înca din sec. XIII biserica romanica, transformata ulterior în biserica fortificata.
Cisnadie la mijlocul sec. XIX
(litografie de G. Scheth)
În 1241 localitatea este pustiita de tatari, iar în 1493 este devastata de turci. Dupa aceasta data au loc mari lucrari de fortificare si de construire a celor trei incinte prevazute cu drumuri de straja si turnuri de aparare.
Multa vreme locuitorii Cisnadiei au concurat cu succes Sibiul, devenind cunoscuti în Transilvania prin atelierele de fabricat seceri si coase precum si prin breslele postavarilor ce prelucrau lâna furnizata de oierii din Marginimea Sibiului.
Regele Vladislav al II-lea le acorda cisnadienilor dreptul de târg (1494), iar domnii Tarii Românesti le permiteau sasilor si românilor din Cisnadie sa pasca oile în muntii ce le apartineau.
Biserica evanghelica – mijlocul sec. XIX
(litografie de G. Scheth)
Treptat localitatea s-a profilat pe dezvoltarea industriilor textile. La 1460 sunt atestati peste 100 de mestesugari la o populatie de 200 familii pentru-ca, în a doua jumatate a sec. XIX sa apara industria de fabrica. La 1873 ia fiinta Asociatia tesatorilor de lâna, iar în 1888 tot la Cisnadie se inaugureaza prima scoala profesionala textila din Transilvania.
În 1948, la nationalizare, existau în oras 102 fabrici si ateliere apartinând acestei branse industriale.
Populatia orasului este de 17.871 locuitori, dintre care 16.474 români, 1.064 germani, 227 maghiari, 89 tigani, s.a.
Obiective cultural – turistice
Biserica evanghelica C.A. fortificata si cetatea
A fost construita în stil romanic la sfârsitul sec. XIII ca bazilica cu trei nave, cor, absida centrala, doua abside laterale si turn masiv deasupra corului. Dupa atacul turcesc din 1493 biserica a fost fortificata prin supraînaltarea si dotarea cu metereze a turnului central, supraînaltarea absidei si construirea deasupra portalurilor laterale a altor doua bastioane.
Biserica a fost înconjurata de trei centrui de ziduri prevazute cu coridoare de aparare, turnuri si bastioane precum si cu santuri ce puteau fi umplute cu apa, astazi astupate.
Biserica evanghelica
Muzeul textil ilustreaza bogata traditie a orasului. Sunt expuse piese legate de evolutia tehnologiei tesutului, documente si carti vechi.
Cetatea taraneasca cu bazilica de pe dealul Sf. Mihail din Cisnadioara (Sat apartinator de orasul Cisnadie, la 2 km de centrul administrativ).
Este unul dintre cele mai reprezentative monumente ale stilului romanic din Transilvania, printre cele mai vechi din aceste parti ale tarii. Biserica este atestata documentar la 1223, când (Magister Goulinus o doneaza Manastirii cisterciene de la Cârta. Se compune din nava centrala, doua nave laterale, cor, absida centrala si doua abside laterale. Se pastreaza un frumos portal romanic pe fatada de vest. În interiorul monumentului au fost amplasate monumentele funerare ale ofiterilor si soldatilor germani si austro – ungari cazuti în luptele din jurul Sibiului în toamna anului 1916. Placile funerare au fost stramutate din cimitirul de la Gusterita în anul 1940.
Cisnadioara- cetatea Cisnadioara – basilica romanica
Biserica evanghelica C.A. din Cisnadioara construita în stil baroc în 1764, înglobeaza pe latura de vest turnul bisericii anterioare apartinând stilului gotic.
Muzeul satesc din Cisnadioara. A fost organizat în 1971 si etaleaza piese de textile, ceramica si lemn specifice creatiei populare sasesti din sudul Transilvaniei.
Portal-basilica romanica Cisnadioara-biserica evanghelica
Localizare
Este asezat într-o pitoreasca depresiune la poalele dealului Magura (1305 m), într-o zona înconjurata de paduri si livezi. Este situat la 14 km sud de municipiul Sibiu. În oras se ajunge pe un drum modernizat ce se desprinde din drumul E 81 la iesirea din Sibiu spre Talmaciu (5 km).
O alta varianta pleaca din Padurea Dumbrava si leaga satul Cisnadioara de orasul Cisnadie.
© 2016 DIRECȚIA JUDEȚEANĂ PENTRU CULTURĂ SIBIU.TOATE DREPTURILE REZERVATE.
Leave a Comment