Având în vedere articolele de presă apărute în cotidianul TRIBUNA din data de 07.10.2016 și pe pagina on-line a publicației TURNUL SFATULUI din data de 06.10.2016, pentru o cât mai buna informare a locuitorilor municipiului și județului Sibiu, Directia Judeteană pentru Cultură este în măsură să facă următoarele precizării:
– subiectele abordate în cadrul conferinței de presă susținută de către directorul interimar al instituției dr. Dan NANU, specialist atestat de către Ministerul Culturii în domeniul monumentelor istorice (nr. 460 / 2011), nu au avut legătură cu includerea/neincluderea centrului istoric al Sibiului (Piața Mică, Piața Mare, Piața Huet) în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO. De altfel, Sibiul se află pe lista indicativă din anul 2004, ceea ce înseamnă că, teoretic, soluţionarea dosarului este în aşteptare. În acest sens Institutul Naţional al Patrimoniului a demarat, în data de 01. oct. 2016, procedura privind revizuirea Listei Indicative a României pentru înscrierea în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO, apel publicat pe site-ul oficial al acestei instituţii subordonate Ministerului Culturii (http://patrimoniu.gov.ro).
– intervenția domnului dr. Ovidiu Calborean, consilier superior în cadrul Compartimentului Monumente Istorice și Arheologie, prezent în susnumita conferință de presă a fost făcută în nume personal la întrebarea formulată de reprezentantul publicației ORA DE SIBIU referitor la șansele Sibiului de a accede în patrimoniul UNESCO. În calitate de specialist al DJC Sibiu în domeniul patrimoniului imobil și de cunoscător al problematicii în cauză, acesta a ținut să răspundă pertinent, dar în afara cadrului conferinței de presă, așa cum rezultă și din înregistrarea audio-video existentă pe site-ul instituției (culturasibiu.ro) la secțiunea “Noutăți”. De altfel problematica imobilului din Piața Mică nr. 22 are o vechime de mai bine de 10 ani, motiv pentru care considerăm că subiectul nu mai are rost să fie reluat la nesfârșit de către nici una dintre părți. Principalul rol al DJC Sibiu privind protejarea patrimoniului cultural și istoric al județului este acela de prevenție, motiv pentru care angajații acestei instituții acordă consultanță tuturor celor interesați și implicați în procesul de conservare-restaurare al acestuia, indiferent de tipurile de fonduri folosite, precum și de natura juridică a propietarilor.
– argumentele referitoare la șansele municipiului Sibiu de a trece de pe lista indicativă, în care se găsește astăzi de facto, în cea de jure a Patrimoniului Mondial UNESCO, considerăm că trebuie să constituie motorul unei viitoare dezbateri la care să participe cât mai mulți actanţi implicați în acest proces de durată și ale căror concluzii să fie prezentate ulterior într-o amplă conferință de presă. Până la acest deznodământ fericit, pe care sperăm să-l marcăm cât mai devreme alături de toți sibienii, vă asigurăm de faptul că DJC Sibiu va pune la dispoziția tuturor celor interesați întreaga expertiză a specialiștilor săi.
10 octombrie 2016-10-10
Dr. Dan Nanu – Director interimar DJC
Leave a Comment