Expoziţia 1918 la Sibiu. Memoria patrimoniului cultural sibian la Hamba
Direcţia Judeţeană pentru Cultură Sibiu, Arhivele Naţionale Sibiu, Mitropolia Ardealului, Parohia Ortodoxă Română Hamba, Centrul Cultural şi Pastoral-Misionar „Sfântul Nicolae” Hamba au organizat în data de 11 martie 2018, la Biserica din Hamba, expoziţia 1918 la Sibiu. Memoria patrimoniului cultural sibian, expoziţie care ilustrează câteva repere istorice ale oraşului Sibiu legate de momentul Marii Uniri de la 1918.
Expoziţia aduce în prim-plan clădirile cu rol administrativ în primii ani de după Marea Unire din 1918 în care au funcţionat ministerele (resorturile) Consiliului Dirigent al Transilvaniei, Banatului şi ţinuturilor româneşti din Ungaria precum şi clădirile instituţiilor de cultură românească. Tablouri prezintă imagini de epocă şi actuale ale clădirilor în care s-a înregistrat activitate politică, administrativă, militară şi culturală din oraşul Sibiu. O serie de imagini ilustrează câteva troiţe fotografiate de Adrian Stoia în localităţi din Mărginimea Sibiului.
Prin intermediul expoziţiei s-a pus astfel accentul pe problema clădirilor din oraşul Sibiu care şi-au pierdut din valoarea istorică din cauza funcţiunii pe care o au în prezent, unele dintre ele – spre exemplu sediul din Nicolae Bălceascu este astăzi fast-food – şi pe importanţa jertfei eroilor la 1918.
Momentul expoziţional a fost completat de organizatori cu comunicarea susţinută de profesorul preot dr. Constantin Necula şi cu intervenţia unor cadre didactice de la grădiniţa şi şcoala din localitate care au punctat în scurte prezentări importanţa Marii Uniri de la 1918.
Grupul vocal Doruri sibiene a susţinut un mini-concert de cântece religioase şi patriotice.
Leave a Comment