Comuna Chirpăr este unitatea administrativ-teritoriala alcatuita din patru sate componente: satul CHIRPAR – care este satul resedinta a comunei, satul VĂRD, satul VESEUD si satul SĂSĂUȘ. Comuna Chirpăr este persoana juridica de drept public. Are capacitate juridica deplina și patrimoniu propriu.
Comuna Chirpăr se intinde pe o suprafață de 10 084 ha, din care 241,19 ha este cuprinsa in intravilan, 9 842,81 ha cuprinsa in extravilan;
Vezi aici planul urbanistic al comunei Chirpăr.
Vezi aici ANEXA planului urbanistic.
Este situata in partea de est a judetului, la 62 km de Sibiu si la 13 km de orasul Agnita, intr-o zona deluroasa, strabatuta de Valea Veseudului si Valea Ilimbav; este delimitata la E de comuna Bruiu, la V de comunele Marpod si Altina, la N de orasul Agnita si comuna Birghiș, la S de comunele Cîrța si Arpașul de Jos.
Din punct de vedere istoric, teritoriul comunei Chirpăr a fost locuit inca din vremuri imemoriale, urme de asezari umane fiind descoperite si atestand continuitatea locuirii acestui tinut in toate vremurile. Dovezi materiale din epoca bronzului si a fierului au fost descoperite in hotarul Chirpărului. Incepand din secolul al XII-lea pe teritoriul comunei apar primii colonisti germani, acest pamant fiind considerat in planurile coroanei maghiare ca rezerva de pamant a coroanei.