Localitatea: BIERTAN
Adresa: Comuna Biertan, judetul Sibiu
Scurt istoric
Cercetatorii antichitatii aseaza Biertan în aria de continuitate a populatiei daco- romane de dupa retragerea legiunilor romane din provincia Dacia (271 d.Chr.) Aici a fost descoperit cunoscutul Donarium ce poarta denumirea localitatii.
În ultima treime a secolului al XIII-lea sasii se aseaza si în zona Vaii Târnavei Mari. Astfel Biertanul este atestat pentru prima oara documentar la 1283 ca facând parte din capitlul Medias. Multa vreme Biertanul va fi în competitie cu Mediasul si Mosna pentru a deveni centru administrativ scaunal, fara sa reuseasca acest lucru. Cu toate acestea, la 1397 este atestat drept oppidum, în 1418 primeste drept de a organiza târg saptamânal, comunitatea îsi construieste o impunatoare biserica – cetate, se organizeaza în bresle.Între 1572 si 1867 Biertanul a fost centrul ecleziastic episcopal al sasilor, fapt ce a favorizat dezvoltarea localitatii si întarirea cetatii fortificate.Din punct de vedere administrativ Biertanul, împreuna cu Copsa Mare si Richis au facut parte din Cele doua scaune, Medias si Seica.În timpul rascoalei curutilor, în 1704, cetatea Biertanului a fost ocupata si jefuita.Dupa 1990, sasii de pretutindeni se aduna, în fiecare an la Biertan.
S-au nascut în Biertan: Friederich Floberth (1833 – 1895), chimist si farmacist de renume, naturalistul Michael Bielz (1778 – 1866), medicul Friederich Franz Salzer (1827 – 1891) precum si episcopul Vasile Popoviciu (1903 – 1960).
Din anul 1993 biserica – cetate din Biertan este înscrisa în Lista Patrimoniului Mondial.
Cetatea sateasca cu biserica evanghelica fortificata. Monument istoric si de arhitectura reprezentativ pentru întreaga zona de colonizare saseasca din Transilvania.Complexul eclesiastic si de aparare a fost construit în secolele XV-XVI în stilul goticului târziu, cu elemente specifice Renasterii.
Biserica dispune de un patrimoniu artistic deosebit de valoros. (Altarul poliptic, stranele, covoare anatoliene, lapidarul, baldachinul, etc.) Cetatea, construita odata cu biserica si întarita în secolele urmatoare, are trei incinte fortificate cu sase turnuri si doua bastioane. Monumentul a fost restaurat în anii 1983 – 1989.
Donariumul de la Biertan
A fost descoperit în 1775 la radacina unui copac din padurea Chimdru, situata la 5 Km spre sud de Biertan.
A ajuns în colectia de antichitati a baronului Samuel Brukenthal de la Avrig, apoi în muzeul Brukenthal.
Este format dintr-o tabula ansata din bronz (32,5 cm x 12,6 cm) purtând inscriptia EGO ZENOVIUS VOTUM POSVI (Eu Zenovius am pus aceasta ofranda) si un disc, de asemenea din bronz cu diametrul de 23,7 cm, având în interior monograma lui Hristos (H+P) Cercetatorii l-au datat în secolul al IV-lea (d.Chr.), el reprezentând un argument al existentei în acest spatiu, dupa retragerea aureliana (271 d. Chr.), a unei populatii crestine vorbitoare a limbii latine.
Localizare
Comuna Biertan este situata în nordul judetului, la 80 Km de Sibiu si 25 Km de Medias pe valea râuletului Biertan, afluent al Târnavei Marii.
Accesul în localitate se face pe o derivatie de 10 Km din DN 14, Medias – Sighisoara. Sosea asfaltata.
Comuna se compune din localitatile Biertan (1630 locuitori), Copsa Mare si Richis (729 locuitori).
© 2016 DIRECȚIA JUDEȚEANĂ PENTRU CULTURĂ SIBIU.TOATE DREPTURILE REZERVATE.
Leave a Comment