Localitatea: Medias
Adresa: Medias
Obiective turistice
Fortificatiile orasului. Au fost construite treptat pe parcursul secolelor XIII – XV. S-a pornit, ca în toate asezarile colonistilor sasi din S-E Transilvaniei de la biserica – cetate.
Castelul – reprezinta nucleul sistemului de fortificatii medievale. Fortificatia consta din doua rânduri de ziduri întarite cu turnuri de aparare în jurul Bisericii evanghelice, dupa sistemul bisericilor din mediul rural.
Cu modificari aduse de constructii ulterioare se pastreaza astazi numeroase vestigii: Turnul Clopotelor, Turnul Scolii, Turnul Funarilor, Turnul Croitorilor (refacut cu destinatie de scoala în secolul al XIX-lea) si Turnul Mariei, care pastreaza resturi de fresca, fiind folosit o perioada drept capela catolica.
„Castelul”
Zidurile exterioare de incinta – au fost construite începând din prima jumatate a secolului al XV-lea (corespunzând ofensivei otomane în Transilvania) si 1534, cu adaugiri si refaceri partiale ulterioare. La începutul secolului al XVIII-lea, înainte de a-si pierde valoarea defensiva si de a începe demolarea lor treptata, zidurile de aparare se întindeau pe 2400 metri, erau înalte de 8 metri si încorporau trei porti principale, patru porti secundare si saptesprezece turnuri si bastioane. Astazi se mai pastreaza 1845 m de ziduri, doua porti principale (Forkesch si Steingaesser) – (Ulitei Pietruite) una secundara (Turnul Fierarilor) si sase turnuri si bastioane.
Turnul Forkesch Turnul Steingaesser
Biserica evanghelica cu hramul Sfânta Margareta (Piata Castelului, nr. 1)
Reprezinta una dintre cele mai valoroase biserici gotice din România atât prin elevatia sa cât si prin valorile de arta pe care le adaposteste. Actualul edificiu a fost precedat de altele doua, databile în sec.XII – XIII. Este un monument al goticului târziu cu un impunator turn (Turnul trompetilor), supraînaltat în anii 1550 – 1551.
Casa parohiala a bisericii evanghelice (Piata Castelului, nr. 4)
Este adosata Turnului Mariei si este rezultatul încorporarii mai multor cladiri gotice situate între cele doua incinte.
© 2016 DIRECȚIA JUDEȚEANĂ PENTRU CULTURĂ SIBIU.TOATE DREPTURILE REZERVATE.
Leave a Comment