Este asezat la poalele Muntilor Fagarasului, pe valea râului Olt, în sudul judetului Sibiu. Este strabatut de soseaua nationala (DN – 1- E 68) ce leaga Sibiul de Brasov si de magistrala ferata Sibiu – Brasov – Bucuresti.
Partile Avrigului, ca si întreaga Vale a Oltului, au fost locuite din cele mai vechi timpuri. Vechiul sat românesc Avrig facea parte din Terra Blachorum (Tara Fagarasului) pomenit în documentele medievale din secolul al XIII-lea, când si la Avrig s-au stabilit colonisti germani.
Prima atestare documentara a localitatii apare la 1346 sub denumirea de Affrica. Alte denumiri Ebreg – 1413, Frech, Frick, Freck. La 1733 este consemnata denumirea Avrig.
Dupa colonizare, Avrigul facea parte din scaunul Sibiului. Treptat, mai accentuat dupa ocuparea Transilvaniei de catre habsburgi, locuitorii Avrigului si ai satelor apartinatoare sunt supusi, în parte, obligatiilor iobagesti. În secolul al XVIII-lea Avrigul facea parte din domeniile lui Samuel Brukenthal, ajuns guvernator al Transilvaniei.
Avrigenii au participat la rascoala lui Horia, Closca si Crisan, precum si la revolutia de la 1848 – 1849, luptând în legiunea lui Ioan Brote.
În Avrig s-a nascut si a murit carturarul român Gheorghe Lazar (1779 – 1829). Un alt avrigean, Vasile Stoica a avut contributii notabile la organizarea corpurilor de voluntari ardeleni care au luptat alaturi de armata româna în anii primului razboi mondial, precum si în informarea opiniei publice din SUA în 1917 – 1918 privind legitimitatea unirii Transilvaniei cu România.
La 25 aprilie 1989 Avrigul devine oras. La recensamântul din 1992 localitatea numara 14.965 locuitori, din care 14.216 – români, 342 – maghiari, 196 – germani,195 – tigani.
Obiective cultural – turistice
A fost construita la mijlocul secolului XVIII. Este biserica – sala, cu altar poligonal si turn spre vest. În cimitirul bisericii este mormântul carturarului Gheorghe Lazar.
Construit în stil baroc, începând din 1862, pentru generalul Bukow. Dupa moartea acestuia, Samuel Brukenthal, noul proprietar, termina constructia si o doteaza cu o gradina în stilul epocii, care mai poate fi admirata si astazi.
A fost construita în secolul XIII ca bazilica în stil romanic de catre colonistii sasi. La începutul secolului XVI a fost modificata prin fortificare. Are un frumos portal pe fatada de vest.
A fost executat de sculptorul Corneliu Medrea si amplasat în 1936 în centrul orasului.
A fost deschis în 1971. Expune obiecte de etnografie, arta populara si sticlarie din zona precum si carti si documente legate de personalitatea carturarului Gh. Lazar.
Avrigul este punct de pornire pentru trasee turistice în Muntii Fagaras, spre cabanele Poiana Neamtului (14 km sud de localitate), cabana Barcaciu, Lacul Avrig si Vârful Negoiu (2.535 m).
© 2016 DIRECȚIA JUDEȚEANĂ PENTRU CULTURĂ SIBIU.TOATE DREPTURILE REZERVATE.